Thursday, September 23, 2010

Raya Chapter 2



Meh kita sambung entry semalam. Pada yang membaca terime kasih yer. Sangat menghargai itu, alang² da baca tolong klik dekat pakcik nuffnang and adverts. Bertambah duit cik eryn..
Time raya kedua baru la syok. Bangun pagi² pegi kemas tmpt tido, lipat selimut and simpan bantal. Mmg menjadi kewajipan semua orang, lepas tidur buat macam tu. Cepat² i pegi dapur, tengok² semua org tgh sibuk siapkan makanan untuk brekfast. Raya kedua semua dah bosan nak makan rendang & nasi himpit. So mak² sedara I plan masak nasi. Macam² lauk dorang masak- Telur dadar,sardin,sayur campur,ikan masin, ikan goreng. Sangat simple and superb bila perut dah tak lalu nak makan rendang lagi.
I dgn expertnya pi masak sayur campur and tolong Pak Ngah balikkan telor dadar. Sampai 1o biji sekali masak. Mane tak susah nak balikkan telor. Kecoh satu kampung bile Pak Ngah masak telor sampai hanget. Pecah perot dibuatnye kalau Pak Ngah ada..
Lepas abes masak, I pegi tolong siap² kan pinggan and cawan untuk semua orang. Kemas lauk² and letak kat ruang tamu. Takde nak makan atas meja yer kalau dah bekumpul ramai². Meja dah jadi tempat simpanan stok biskut raya and segala kek.
Makan time..! Semua berselera tak hengat ape dah. Maklumla seharian makan nasi himpit. Bile dah dapat nasi, alangkah indahnya macam dekat Disneyland.
Pas siap makan, pegi gosok baju and mandi. Packing² barang nak balik kampung belah abah. Dekat je, 10 minit tak sampai.! Untung kawen dekat² ni yer. Tak yah gado nak balik kampung sape dulu..
Kami semua betolak ramai² pegi kubo opah. Hari raya kedua baru dapat pg. Sekali lagi I terkilan sebab tak dapat jejakkan kaki ke kubor. Sob sob. Semoga OPAH bahgia di sane. Amin and AL-FATIHAH..
Balik kampung belah abah tgok² semua dah takde. Semua g beraye. Nasib abah tau mana dorang letak kunci. Kalau tak dah kene besantai kat luar rumah. Panas tak hengat. ! I pi godek² kat dapur. Tengok ade Sunquick kordial, I pi buat 1 jug. Menghilangkan dahaga kami sekeluarga..
Makan² biskut raya yang ade. Layan diri nampaknya..
Suddenly Abg Azrul tepon ajak pi jeti Bagan Dato lunch ramai². Wah..! nak blunjer la tu. Masuk kali ni dah dua raya kami kat Bagan Dato. Tengok pemandangan laut and ciptaan Tuhan yang sangat great..
Penuh satu kedai dgn family belah abah je. Campur yang tua,muda,kanak². Wah sangat besh sampai I terlupa nak snap photo. Cess..!
Makan soto and nasi goreng ayam. Tapi bukan I yg makan, mereka yg makan. I cuma jamah² sikit je. Tak larat beb nak makan banyak². Perot kembong minum Sunquick banyak sgt. Sape suruh, kan dah rugi. Orang blunjer tu. Mak andak siap offer² I abeskan ayam goreng. Aduh..! terpaksa makan..
Abes makan, pegi beraya umah mak and pak sedara. Fistly, abah bawak pegi umah Tok Long ngan Mak Long. Borak²..makan² kiteorg balik. Nak pegi umah Uda ngan Mak Ngah dorang takde pulak kat rumah. Haiyoo..! itu je la satu² umah yg kami pegi beraye.
Sebab yang lain semua ade dekat kampung belah abah. Anjang, Mak Andak, Mak Uteh semua ade. Boleh jumpe kat sane. hehe..
Balik Klang pukul 9 malam. Konfem² Ijat jadi driver. Konon² I nak teman die drive. Tahan punya tahan mata ni, lastly I tertidur. Apa la Along ni..! tak boleh harap langsung..huk²...
Sila tengok
² gambar yang sempat disnap..Sambung besok untuk
Raya Chapter 3


[bai..nak balik dah..]

[besama nyah..eceh..]

[nyah macam tak sanggup nak berpisah je..ekeke]

[wif mama and onyang terchenta]

[dr kiri-saya,iefa,kak kemar and kak ayu]

[merenung keindahan laut di jeti bagan dato']

[tingginya saya..hehe]

[budak baju oren ni mmg bijak..]

[dengan najiha]

No comments:

TENKIU Singgah

  

Jom share link blog korang ❤

✖DO&DONT✖

♥Kalau suka sama CIK ERYN♥
♥Sila klik pada TABUNG MASA DEPAN beliau♥
♥Di sebelah kiri blog♥

Paparan terbaik menggunakan Mozilla Firefox ye!!
Kalo rase belog CIK ERYN menyakitkan mata..memedihkan telinga
SILE KELUAR IKOT PINTU KANAN!!OK:)

♥ Senaman untuk menghilangkan mengantuk
atau stress ♥