Sunday, February 12, 2012

E-day checklist

Assalamualaikum u'olss..Hah memandai wat entry pasal tunang. Mud gatal nak tunang.Ekekeke dah 25 tahon la.Terasa diri ni dah tua pulokkkss.Agak-agak kalau C.E nak tunang bulan 12 tahun ni tp nak kawen lg 2 tahun ok tak?*duit tak cukup lagi*
Siapalah Mr Somebody yg nak jadi Encik Tunang C.E tu. *gelak gatal*
Meh kita baca konsep tunang dalam Islam :
Bertunang adalah majlis pertunangan yang biasa diadakan oleh masyarakat Melayu dimana berlakunya penghantaran cincin tunang dsb. Dari segi syara’, bertunang adalah “seseorang lelaki bertanyakan wanita tersebut agar berkahwin dengannya”. Dengan selesainya seseorang lelaki bertanyakan atau meminang seseorang (dan dipersetujui), maka natijahnya itu dinamakan bertunang. Dari segi syara’, memang tidak ada majlis khas bagi amalan pertunangan ini. Ia cuma lamaran dan perjanjian untuk berkahwin.والله اعلم

*sumber dipetik dari blog "Dilema Dunia Islam"
Jom kita tengok pulak check list pihak perempuan untuk majlis tunang *yang selalu orang buat*
1.Hantaran-5 dulang
*sirih junjung
*kek
*tafsir Al-Quran
*baju melayu ngan sampin
*bunga rampai/potpouri

2.Jamuan untuk pihak rombongan lelaki
3.Mini pelamin
4.Makeup+baju tunang
5.Photograpy *yg biasa2 je dulu,nti time nikah dan sanding baru amik yang gojes*

Tak sure perlu ke tak pasang kanopi?or nak masak sendiri/upah catering?macam2 benda kena pikir. Seelok-eloknya jangan membazir masa tunang. Dalam Islam kan tak menggalakkan umatnya buat pembaziran.
Anyway,kalau nak senang better beli sikit2 barang hantaran tu before tunang. Beli time tgh ada sale. Lagi2 kalau sale kat Sogo .Semua benda boleh korang carik.
Itu belom pikir pasal kahwin lagi. Entah berapa la duit nak keluar. Duit sekarang mengalir laju jek. RM50 tu kadang2 leh habis dalam masa sehari. Dasyat kan??

1 comment:

"bella Chentaku" said...

thanks for ur info...hihi..:)

TENKIU Singgah

  

Jom share link blog korang ❤

✖DO&DONT✖

♥Kalau suka sama CIK ERYN♥
♥Sila klik pada TABUNG MASA DEPAN beliau♥
♥Di sebelah kiri blog♥

Paparan terbaik menggunakan Mozilla Firefox ye!!
Kalo rase belog CIK ERYN menyakitkan mata..memedihkan telinga
SILE KELUAR IKOT PINTU KANAN!!OK:)

♥ Senaman untuk menghilangkan mengantuk
atau stress ♥